Begin september rinkelt de telefoon: “Help me, ik heb een hulpvraag. Het betreft een verhuizing die deze maand moet plaatsvinden!” Een alleenstaande moeder en dochter wonen op de 3e etage, er is geen lift en moeder kan vanwege haar gezondheid geen trappen meer lopen. Ze kan haar huis niet meer uit. Er is een appartement met lift beschikbaar, maar de voorwaarde is dat ze binnen twee weken verhuizen.

Creatief ondernemen
Het is de eerste hulpvraag die binnenkomt sinds we officieel gestart zijn. Er is niet veel tijd om alles te regelen. Door de coronacrisis is het aanbod van vrijwilligers beperkt en deze maand is er bij samenwerkende organisaties geen ruimte meer in de planning. Gelukkig is een creatieve en betrokken ondernemer bereid om te helpen. Daarmee is de verhuiswagen geregeld, super!

Moeder en dochter pakken snel de spullen in en bereiden zich voor op de verhuizing. Er is geen netwerk dat voorziet in hulp. Mooi op tijd vinden we een paar sterke mannen bereid om te sjouwen. Talloze keren lopen ze de zes trappen op en neer. Ook de bank en de loodzware wasmachine worden naar beneden gedragen. Twee ritten zijn nodig om alle spullen te verhuizen. Na een lange dag hard werken is alles en iedereen over en kan de verhuiswagen ingeleverd worden.

Te mooi om niet te doen
Deze eerste oplossing bij een hulpvraag werd meteen een bijzondere. De ondernemer die betrokkenheid toonde, Prijt Meubelen (DONJON), dacht mee in oplossingen; snel en pragmatisch. Zodoende konden we meteen reageren en de verhuisdatum plannen. Er moest toen nog veel geregeld worden, maar de uitdaging was te mooi om ’t niet te doen! Dankbaar blikken moeder en dochter terug op deze actie. Ook Kim, die vanuit WIJ Eindhoven de hulpvraag en de oplossing begeleidde, was tevreden. Ze zag meteen ook mogelijkheden voor de betrokkenheid van ANDERS Eindhoven bij een andere kwetsbare situatie. De volgende dag diende zij namens een andere client een nieuwe hulpvraag in. Ook die pakken we graag op. Zo werken we samen aan een mooiere stad!

Pay-it-forward
Aan de hulpvragers stellen we de vraag “Wat kun jij doen voor een ander?”. Deze moeder heeft niet alleen een zwakke gezondheid, nauwelijks netwerk en zeer beperkte financiële mogelijkheden. Ze is ook net weer verhuisd. Als ze een beetje op orde is gaat deze vrouw als pay-it-forward een maaltijd bereiden voor haar nieuwe buren. Zo kan ze in haar nieuwe woonomgeving werken aan haar broodnodige ondersteunende netwerk en wordt een beweging van geven in gang gezet!