Geven maakt rijk

Geven maakt rijk. Dat is waar we bij Stichting ANDERS in geloven. Maar waarom maakt geven eigenlijk rijk? Is dat wel zo? De wereld is een prachtige plek, vol mooie mensen en middelen. Er is genoeg voor iedereen. Alleen is de realiteit dat niet altijd iedereen ‘genoeg’ heeft. Wat zou het onszelf en de wereld om ons heen mooier maken wanneer we onszelf beschikbaar stellen voor de nood van een ander.

Hier lees je een aantal redenen waarom het beter is te geven dan te ontvangen.

1. Wanneer je de ontvanger bent van een goede daad voelt dat natuurlijk altijd goed. Maar er is ook een bijzonder gevoel van voldoening wanneer we iets geven dat niet in geld valt uit te drukken. De voldoening die je krijgt van het openen van een cadeau is maar tijdelijk. Maar geven verrijkt je voor de lange termijn. Zelfs wetenschappelijk is het bewezen dat geven meer blijdschap en voldoening voortbrengt dan ontvangen, ongeacht de waarde van het geschenk.

2. Het is niet het geld dat je geluk zal brengen. Het is de manier waarop je geld gebruikt dat echt het verschil maakt. Geld verdienen is mooi. Nog mooier is het om dat geld om te zetten is iets dat niet zijn waarde verliest.

3. Wanneer je iets geeft aan een ander, bouw je aan een relatie met de ontvanger. Vele mensen zijn het er mee eens dat hun relaties en vriendschappen met mensen veel waardevoller zijn dan welk geldbedrag dan ook.

4. Zonder de mensen die willen geven zou het concept van cadeaus uitwisselen nooit zijn geboren. Geven is geen eenrichtingsverkeer. Wanneer je iets geeft word je zowel een gever als een ontvanger. Wanneer je geeft, maak je de ontvanger blij. Tegelijkertijd ontvang je zelf ook een bijzonder gevoel van voldoening en tevredenheid. Dat is een gift aan jezelf die meer waarde heeft dan het cadeau dat je hebt weggegeven. Is dat niet iets wat iedereen zou moeten ervaren?

5. Er is nóg een leuke kant aan geven. Het is een prachtig excuus om juist die dingen te doen waar jij zelf enthousiast over bent. Misschien heb je wel een talent dat je graag inzet voor een ander. Of een mooi boek dat je graag doorgeeft aan iemand nadat je er zelf van hebt genoten. Je geeft dié dingen door die jou zelf ook zoveel goeds hebben gebracht, zodat anderen er ook van kunnen genieten.

Vind je geven lastig? Dat is herkenbaar. Misschien moet je ervoor uit je comfortzone en doet het gevoelsmatig wel eens een beetje pijn. Toch zouden we je graag uitdagen om het meer en meer te gaan ervaren. Want geven maakt rijk.

Lees hier een artikel waarin wetenschappers ook beweren; het is beter te geven dan te ontvangen!

Kijk hier een inspirerende short film over ‘geven’.

“Geven maakt gelukkiger dan ontvangen.”

– Jezus