We kregen weer een hulpvraag binnen via HWW ZORG en gingen er direct mee aan de slag.

De hulpvraag luidde: “Kunnen jullie een paar spullen ophalen voor een Poolse gehandicapte meneer op leeftijd?”
Bij het huisbezoek bleek dat meneer wel wat meer dan alleen opruimhulp kon gebruiken en of de vraag rees al gauw of we wilden helpen met het weggooien van heeeeeeeel veeeeeel bij elkaar verzamelde spullen en voor betere spullen wilden zorgen.

Na de uitzetting en een straatverbod van een drugsverslaafd familielid (die voor de nodige problemen had gezorgd met meerdere mishandelingen en vernielingen..) was de puinhoop in dit huis niet meer te overzien voor meneer en moesten we even met hem “door de bomen het bos zien”.

Zo werd 1 hulpvraag alras een hulpvraag met 3 deelhulpvragen.

Het weggooien van zwaar vervuilde spullen, het verhuizen van “nieuwe” spullen naar zijn huis en het schoonmaken van zijn huis waren de drie aspecten. Op deze wijze maken we met deze Poolse meneer een nieuwe start, zodat de Haagse Thuiszorg hem straks blij kan maken met een fris en opgeruimd huis.

Vandaag hebben voorzitter Henk Folkers en onze coordinator Rickey The ( zie foto boven..) dan ook de schouders er onder gezet om het huis leeg te halen en nu kan meneer ( na het opruimen met een mondkapje voor..) weer een beetje ademhalen.


De eerste stap op weg naar weer een fatsoenlijk bestaan…..

De buurt merkte alras op dat we een huis aan het leegruimen waren en nieuwsgierige hoofden staken de kop om de deur, zochten de spullen die men mee kon nemen uit en voegde ook maar gelijk eigen spullen toe, want er werd toch afgevoerd… Ook kwamen al auto’s voorrijden voor het oud ijzer.

Google Translate hielp ons om met de vele en diverse belangstellenden te communiceren. De armoede in deze wijk (Moerwijk) blijkt groot en velen kunnen onze en andere spullen dan ook goed gebruiken. We zien Polen en Arabische mensen die zonder beheersing van de Nederlandse taal tegenover elkaar wonen en elkaar niet (durven) spreken. Triest, maar dagelijkse praktijk.

Meneer hielp ons ook direct aan de t.v. die de vorige bewoner achter had gelaten. Tezamen met een glazen salontafel konden we iemand anders direct in de buurt blij maken, want deze geschonken spullen konden we kwijt bij een alleenstaande moeder met drie kinderen in ons hulpvraagnetwerk.

We liepen met een voldaan gevoel weg na deze dag. Met een nog groter besef van het belang van Verbinding.

Laten we blijvend verbinden!