Met Welverdiend ondersteunen we werkende mensen die te maken hebben met financiële uitdagingen. Verken op deze pagina onze verzameling van externe nieuwsberichten.
Hoewel het aantal mensen in armoede daalt, blijven veel werkende Nederlanders financieel in de knel, vooral doordat zij geen gebruik maken van toeslagen. Dit komt deels door de complexiteit en fouten in het toeslagensysteem, wat sommige mensen afschrikt. Vooral deeltijdwerkers en zelfstandigen met lage uurtarieven hebben een groot tekort, ondanks verhogingen van het minimumloon en toeslagen. Mensen met een uitkering maken vaker gebruik van toeslagen en komen daardoor sneller uit de armoede. Het CPB benadrukt dat gerichter beleid nodig is om de zwaarste gevallen te helpen, maar dit zou het belastingstelsel nog ingewikkelder maken.
Het CBS heeft op 17 december 2024 een overzichtspagina gelanceerd die alle cijfers over armoede en schulden in Nederland samenbrengt op één plek. Dit maakt het voor gemeenten, beleidsmakers en andere betrokkenen gemakkelijker om relevante informatie snel te vinden. De pagina bevat niet alleen landelijke cijfers, maar ook gedetailleerde data per gemeente. Het is het resultaat van anderhalf jaar samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en diverse gemeenten. De overzichtspagina helpt bij het monitoren van armoede en schulden en biedt een handige bron voor beleidsvorming.
Veel werkenden met financiële problemen wachten te lang met het zoeken van hulp. Schulden ontstaan vaak door ingrijpende gebeurtenissen zoals scheiding of werkloosheid. Misverstanden over schuldhulpverlening zorgen ervoor dat mensen onnodig aarzelen. Schuldhulpverleners kijken samen met je naar inkomsten, uitgaven en mogelijke toeslagen, zonder direct ingrijpende maatregelen te nemen. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter schulden te beheersen zijn, omdat rente en incassokosten snel oplopen. Voor wie diep in de schulden zit, kan een schuldregeling uitkomst bieden, waarbij een deel van de schuld na 18 maanden wordt kwijtgescholden.